Kasza z grzybami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3476
Składniki:
- 60 dag grzybów (pieczarek)
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 1 mała główka kapusty
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 pietruszka z natką
- 1 seler
- 1 kostka bulionu grzybowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka startego sera żółtego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej, kapustę zszatkować na drobno. razem z wszystkimi warzywami ugotować kaszę gryczaną na sypko dodając do tego kostkę bulionu grzybowego. Grzyby po oczyszczeniu pokroić w plastry, położyć je na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i lekko podpiec do czasu odparowania z nich soku, a następnie dodać masło i smażyć do 5 minut. Cebule pokroić w drobna kostkę, po czym zeszklić ją na rozgrzanym oleju. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dobrze wymieszać dodając soli i pieprzu. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, przełożyć do niego całą zawartość, a wierzch posypać utartym żółtym serem. Całość zapiec w temperaturze 180 stopni przez 10 do 15 minut. Gotową kaszę podawać na gorąco posypaną zieloną natka pietruszki.
Komentarze (0)