Kasza z grzybami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3483

Składniki:

  • 60 dag grzybów (pieczarek)
  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 mała główka kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka z natką
  • 1 seler
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka startego sera żółtego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej, kapustę zszatkować na drobno. razem z wszystkimi warzywami ugotować kaszę gryczaną na sypko dodając do tego kostkę bulionu grzybowego. Grzyby po oczyszczeniu pokroić w plastry, położyć je na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i lekko podpiec do czasu odparowania z nich soku, a następnie dodać masło i smażyć do 5 minut. Cebule pokroić w drobna kostkę, po czym zeszklić ją na rozgrzanym oleju. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dobrze wymieszać dodając soli i pieprzu. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, przełożyć do niego całą zawartość, a wierzch posypać utartym żółtym serem. Całość zapiec w temperaturze 180 stopni przez 10 do 15 minut. Gotową kaszę podawać na gorąco posypaną zieloną natka pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów