Spaghetti z pulpecikami i pomidorkami cherry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1487
Składniki:
- 400 g spaghetti Arrighi
- 2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta
- 300 g mielonej wołowiny
- 300 g pomidorków cherry
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szalotka drobno posiekana
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
- sól, pieprz
Opis przygotowania:
Zmieszaj mięso mielone z jajkiem, bułką tartą, musztardą, miodem i szalotką. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj pulpety wielkości orzecha włoskiego i usmaż je na oliwie aż będą rumiane ze wszystkich stron. W osobnym naczyniu zagotuj pomidory krojone z bazylią Valfrutta. Dopraw je solą i pieprzem, dodaj troszkę oliwy z oliwek. Gotuj tak długo, aż woda się zredukuje i powstanie gęsty jednolity sos. Na samym końcu dodaj połówki pomidorków cherry i gotuj jeszcze 5 min. W tym czasie ugotuj spaghetti al dente. Odcedź i dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj. Nałóż danie na talerze, na wierzchu ułóż pulpeciki i udekoruj listkami bazylii.
Komentarze (0)