Kaeng pa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1872
Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego z kostki
- 300 g polędwicy wieprzowej
- 25 g mrożonego, zielonego groszku
- 3 suszone liście limonki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 1,5 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 bakłażan
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka startej skórki z limonki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Zielony groszek rozmrozić. Suszone liście limonki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Oliwki osączyć z zalewy. Mięso pokroić na kawałki. Bakłażana obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pastę curry i dusić pod przykryciem przez 30 sekund. Potem dodać do tego pokrojone wcześniej mięso i przyrumienić, po czym dodać do tego pokrojonego bakłażana, paprykę, osączone z zalewy oliwki i rozmrożony zielony groszek. Całość zalać bulionem warzywnym, dodać sparzone liście limonki oraz tartą skórkę z limonki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, sosem sojowym, dokładnie wymieszać i gotować do miękkości mięsa. Gotowe danie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)