Kabsa z kurczakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 601
Składniki:
- 8 łyżek oleju
- 6 ćwiartek z kurczaka
- 6 skrzydełek z kurczaka
- 2 szklanki ryżu basmati
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki suszonej moreli
- 2 łyżki suszonych fig
- 2 cebule
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- sól
- pieprz czarny (mielony)
- szczypta suszonego szafranu
Opis przygotowania:
Suszone morele, figi oraz rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 6 szklankami lekko osolonej wody, zasypać suszonym szafranem i ugotować ryż na sypko. Po ugotowaniu odparować go. Następnie rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni i dodać do tego mielony kardamon, goździki, orzeszki pinii, nerkowca oraz ziemne i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Dodać do tego obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę i smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodać do tego odparowany wcześniej ryż. Składniki z ryżem dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do tego ćwiartki i skrzydełka z kurczaka. Mięso doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć je do miękkości na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Wszystko posypać sparzonymi figami, rodzynkami i morelami.
Komentarze (0)