Kabsa z kurczakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 94
Kabsa z kurczakiem
fot. Basel15 (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 8 łyżek oleju
  • 6 ćwiartek z kurczaka
  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 2 szklanki ryżu basmati
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki suszonej moreli
  • 2 łyżki suszonych fig
  • 2 cebule
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)
  • szczypta suszonego szafranu

Opis przygotowania:

Suszone morele, figi oraz rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 6 szklankami lekko osolonej wody, zasypać suszonym szafranem i ugotować ryż na sypko. Po ugotowaniu odparować go. Następnie rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni i dodać do tego mielony kardamon, goździki, orzeszki pinii, nerkowca oraz ziemne i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Dodać do tego obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę i smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodać do tego odparowany wcześniej ryż. Składniki z ryżem dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do tego ćwiartki i skrzydełka z kurczaka. Mięso doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć je do miękkości na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Wszystko posypać sparzonymi figami, rodzynkami i morelami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów