Kabsa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1691
Kabsa
fot. SammySix / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g jagnięciny bez kości
  • 5 łyżek oleju
  • 3 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 3 mielone goździki
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 zielone ogórki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pieprz czarny
  • szczypta suszonego szafranu
  • szczypta mielonego kardamonu

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na małe kawałki. Jednego pomidora pokroić w drobną kostkę, natomiast kolejnego pomidora pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Ogórki również pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości, po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do tego mielone goździki, szczyptę mielonego kardamonu, szafranu, suszony tymianek, składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone wcześniej mięso. Oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do jego miękkości pod przykryciem. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego obrany ze skóry oraz pokrojony drobno czosnek, orzeszki pinii i pokrojonego w kostkę pomidora. Całość wymieszać i smażyć przez minutę, po czym dodać do tego ugotowane wcześniej ziemniaki oraz ryż. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować pokrojonymi ogórkami, pomidorami i czerwoną cebulą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów