Kabsa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1691
Składniki:
- 300 g jagnięciny bez kości
- 5 łyżek oleju
- 3 ziemniaki
- 2 pomidory
- 3 mielone goździki
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 2 ząbki czosnku
- 2 zielone ogórki
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- pieprz czarny
- szczypta suszonego szafranu
- szczypta mielonego kardamonu
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na małe kawałki. Jednego pomidora pokroić w drobną kostkę, natomiast kolejnego pomidora pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Ogórki również pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości, po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do tego mielone goździki, szczyptę mielonego kardamonu, szafranu, suszony tymianek, składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone wcześniej mięso. Oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do jego miękkości pod przykryciem. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego obrany ze skóry oraz pokrojony drobno czosnek, orzeszki pinii i pokrojonego w kostkę pomidora. Całość wymieszać i smażyć przez minutę, po czym dodać do tego ugotowane wcześniej ziemniaki oraz ryż. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować pokrojonymi ogórkami, pomidorami i czerwoną cebulą.
Komentarze (0)