Jesiotr pieczony w galarecie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 9347
Składniki:
- 1 jesiotr mrożony lub świeży (do 2 kg)
- 250 g masła
- 160 g majonezu
- 25 g żelatyny spożywczej
- 6 krewetek mrożonych
- 6 marchewek
- 3 łyżki octu winnego
- 2 białe rzepy
- 1 pęczek koperku zielonego
- sól
- pieprz
- 1 pęczek zielonego koperku
Opis przygotowania:
Jeśli jesiotr jest mrożony, należy go rozmrozić. Następnie rozciąć na całej długości od spodu, oczyścić z wnętrzności, zostawiając głowę i ogon, po czym dokładnie umyć. Nakłuć rybę na całej powierzchni szpikulcem, potem oprószyć solą (wewnątrz dodatkowo pokrojonym drobno zielonym koperkiem). Następnie polać octem winnym i na 1 godzinę włożyć do lodówki. Po tym czasie rybę wyciągnąć, oczyścić z nadmiaru soli i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Jesiotra w naczyniu wyłożyć cienko pokrojonym masłem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec do miękkości. W czasie pieczenia rybę polewać roztopionym masłem po całej powierzchni. Upieczoną wyciągnąć z piekarnika, osączyć z tłuszczu i przełożyć na głębszą tackę.
Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na małym ogniu. Ugotowane osączyć z wody i dodać do ryby na tacy.
Marchew obrać ze skóry, pokroić w kostkę, ugotować do miękkości w 2 szklankach lekko osolonej wody, odcedzić i ozdobić brzegi tacy. Rzepę białą obrać ze skóry, pokroić ozdobnie i również ułożyć na tacy.
Przygotować galaretę: zagotować 1,5 litra wody i ściągnąć z ognia. Do wody wsypać żelatynę spożywczą, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Kiedy żelatyna zacznie się ścinać, zalać nią rybę i wszystkie składniki na tacy, a następnie odstawić w chłodne miejsce, aby zastygła. Po tym czasie dobrze rozmieszać majonez, przełożyć do szprycy i udekorować nim rybę.
Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na małym ogniu. Ugotowane osączyć z wody i dodać do ryby na tacy.
Marchew obrać ze skóry, pokroić w kostkę, ugotować do miękkości w 2 szklankach lekko osolonej wody, odcedzić i ozdobić brzegi tacy. Rzepę białą obrać ze skóry, pokroić ozdobnie i również ułożyć na tacy.
Przygotować galaretę: zagotować 1,5 litra wody i ściągnąć z ognia. Do wody wsypać żelatynę spożywczą, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Kiedy żelatyna zacznie się ścinać, zalać nią rybę i wszystkie składniki na tacy, a następnie odstawić w chłodne miejsce, aby zastygła. Po tym czasie dobrze rozmieszać majonez, przełożyć do szprycy i udekorować nim rybę.
Komentarze (1)
Mrożony jesiotr z wnętrznościami? 😱😎Aż się słabo robi