Jesiotr pieczony w galarecie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6163
Jesiotr pieczony w galarecie

Składniki:

  • 1 jesiotr mrożony lub świeży (do 2 kg)
  • 250 g masła
  • 160 g majonezu
  • 25 g żelatyny spożywczej
  • 6 krewetek mrożonych
  • 6 marchewek
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 białe rzepy
  • 1 pęczek koperku zielonego
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek zielonego koperku

Opis przygotowania:

Jeśli jesiotr jest mrożony, należy go rozmrozić. Następnie rozciąć na całej długości od spodu, oczyścić z wnętrzności, zostawiając głowę i ogon, po czym dokładnie umyć. Nakłuć rybę na całej powierzchni szpikulcem, potem oprószyć solą (wewnątrz dodatkowo pokrojonym drobno zielonym koperkiem). Następnie polać octem winnym i na 1 godzinę włożyć do lodówki. Po tym czasie rybę wyciągnąć, oczyścić z nadmiaru soli i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Jesiotra w naczyniu wyłożyć cienko pokrojonym masłem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec do miękkości. W czasie pieczenia rybę polewać roztopionym masłem po całej powierzchni. Upieczoną wyciągnąć z piekarnika, osączyć z tłuszczu i przełożyć na głębszą tackę.
Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na małym ogniu. Ugotowane osączyć z wody i dodać do ryby na tacy.
Marchew obrać ze skóry, pokroić w kostkę, ugotować do miękkości w 2 szklankach lekko osolonej wody, odcedzić i ozdobić brzegi tacy. Rzepę białą obrać ze skóry, pokroić ozdobnie i również ułożyć na tacy.
Przygotować galaretę: zagotować 1,5 litra wody i ściągnąć z ognia. Do wody wsypać żelatynę spożywczą, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Kiedy żelatyna zacznie się ścinać, zalać nią rybę i wszystkie składniki na tacy, a następnie odstawić w chłodne miejsce, aby zastygła. Po tym czasie dobrze rozmieszać majonez, przełożyć do szprycy i udekorować nim rybę.

0 komenatrzy

Podobne przepisy