Jerusalem mixed grill
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1112
Składniki:
- 300 g serc z kurczaków
- 300 g wątróbki drobiowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 piersi z kurczaka
- 2 cebula
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki tłuczonych nasion ziela angielskiego
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Serca drobiowe pozbawić kanalików nerwowych. Wątróbkę drobiową pokroić na kawałki. Cebule obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niej pokrojone piersi z kurczaka. Piersi smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy dodać do nich pokrojoną wcześniej cebulę, oczyszczone serca i wątróbkę drobiową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym cynamonem, gałką muszkatołową, kurkumą i zielem angielskim. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)