Jerusalem mixed grill

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1112
Jerusalem mixed grill
fot. Peterjerusalem (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 300 g serc z kurczaków
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebula
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki tłuczonych nasion ziela angielskiego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki. Serca drobiowe pozbawić kanalików nerwowych. Wątróbkę drobiową pokroić na kawałki. Cebule obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i dodać do niej pokrojone piersi z kurczaka. Piersi smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy dodać do nich pokrojoną wcześniej cebulę, oczyszczone serca i wątróbkę drobiową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym cynamonem, gałką muszkatołową, kurkumą i zielem angielskim. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów