Harira

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1540
Harira
fot. Kattusa24 (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 300 g makarony nitki
  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 300 g ciecierzycy z puszki
  • 300 g soczewicy z puszki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 suszone figi
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 cebula
  • 1 mały seler
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej kolendry

Opis przygotowania:

Mięso pokroić na kawałki. Marchew i seler obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć go na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w kolejnym rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso i lekko je zrumienić na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone wcześniej warzywa i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego osączoną z zalewy ciecierzycę, soczewicę i przecier pomidorowy. Całość wymieszać i gotować przez 10 minut, po czym mąkę rozmieszać z 2 łyżkami gotowanego wywaru i wlać do tego. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminkiem, sokiem z cytryny i gotować jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie dodać do tego pokrojone drobno suszone figi, ściągnąć z ognia i przelać na talerz z makaronem. Przed podaniem do spożycia zupę udekorować natką zielonej kolendry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów