Harira
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1540
Składniki:
- 300 g makarony nitki
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 300 g ciecierzycy z puszki
- 300 g soczewicy z puszki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 2 suszone figi
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 cebula
- 1 mały seler
- 1 l bulionu warzywnego
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej kolendry
Opis przygotowania:
Mięso pokroić na kawałki. Marchew i seler obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć go na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w kolejnym rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso i lekko je zrumienić na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone wcześniej warzywa i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego osączoną z zalewy ciecierzycę, soczewicę i przecier pomidorowy. Całość wymieszać i gotować przez 10 minut, po czym mąkę rozmieszać z 2 łyżkami gotowanego wywaru i wlać do tego. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminkiem, sokiem z cytryny i gotować jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie dodać do tego pokrojone drobno suszone figi, ściągnąć z ognia i przelać na talerz z makaronem. Przed podaniem do spożycia zupę udekorować natką zielonej kolendry.
Komentarze (0)