Gyoza (pierogi japońskie)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4211
Gyoza (pierogi japońskie)
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 cebule dymki
  • 2 łyżki gotowego sosu sojowego
  • 1 kapusta średnia kapusta pekińska
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka sake lub czystej wódki
  • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Kapustę pekińską dobrze opłukać, osączyć z wody i pokroić drobno. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty. Dodać do tego mięso mielone, wódkę, cukier, olej roślinny, sos sojowy i pieprz. Dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na jedną godzinę.

Przygotować ciasto na pierogi: do maki wbić jajko, dodać odrobinę soli, letnią wodę i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość do 2 mm i wyciąć krążki kubkiem. Krążki zwilżyć letnią wodą z jednej strony, wyciągnąć nadzienie z lodówki i nakładać łyżką na środek krążków, następnie ulepić z całości pierogi. Zagotować 1 l wody i wrzucić do niej przygotowane pierogi. Gotować przez 3 minuty, po czym odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego ugotowane pierogi i smażyć do czasu, aż się przyrumienią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów