Gyoza (pierogi japońskie)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4211
Składniki:
- Ciasto:
- 250 g mąki
- 125 ml letniej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 4 cebule dymki
- 2 łyżki gotowego sosu sojowego
- 1 kapusta średnia kapusta pekińska
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka sake lub czystej wódki
- 0,5 łyżeczki białego pieprzu
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Kapustę pekińską dobrze opłukać, osączyć z wody i pokroić drobno. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty. Dodać do tego mięso mielone, wódkę, cukier, olej roślinny, sos sojowy i pieprz. Dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na jedną godzinę.
Przygotować ciasto na pierogi: do maki wbić jajko, dodać odrobinę soli, letnią wodę i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość do 2 mm i wyciąć krążki kubkiem. Krążki zwilżyć letnią wodą z jednej strony, wyciągnąć nadzienie z lodówki i nakładać łyżką na środek krążków, następnie ulepić z całości pierogi. Zagotować 1 l wody i wrzucić do niej przygotowane pierogi. Gotować przez 3 minuty, po czym odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego ugotowane pierogi i smażyć do czasu, aż się przyrumienią.
Przygotować ciasto na pierogi: do maki wbić jajko, dodać odrobinę soli, letnią wodę i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość do 2 mm i wyciąć krążki kubkiem. Krążki zwilżyć letnią wodą z jednej strony, wyciągnąć nadzienie z lodówki i nakładać łyżką na środek krążków, następnie ulepić z całości pierogi. Zagotować 1 l wody i wrzucić do niej przygotowane pierogi. Gotować przez 3 minuty, po czym odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego ugotowane pierogi i smażyć do czasu, aż się przyrumienią.
Komentarze (0)