Grzanki z ziemniakami i łososiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1441
Składniki:
- 30 g plastrów wędzonego łososia
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ziemniaki
- 1 długa bagietka
- pęczek zielonego koperku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Zielony koperek umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Bagietkę pokroić na 1 cm kromki i wysmarować je oliwą z oliwek tylko z jednej strony. Następnie wysmarowane przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić z obu stron na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Na na zrumienione bagietki wyłożyć plastry wędzonego łososia. Ziemniaki obrać ze skóry, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone ziemniaki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego i smażyć je do miękkości w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko posypać posiekanym wcześniej zielonym koperkiem i przekłuć patyczkami od lodów albo małymi wykałaczkami.
Komentarze (0)