Grzanki z ziemniakami i łososiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1441
Grzanki z ziemniakami i łososiem
fot. demi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g plastrów wędzonego łososia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ziemniaki
  • 1 długa bagietka
  • pęczek zielonego koperku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Zielony koperek umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Bagietkę pokroić na 1 cm kromki i wysmarować je oliwą z oliwek tylko z jednej strony. Następnie wysmarowane przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić z obu stron na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Na na zrumienione bagietki wyłożyć plastry wędzonego łososia. Ziemniaki obrać ze skóry, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w cienkie plastry. Pokrojone ziemniaki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego i smażyć je do miękkości w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko posypać posiekanym wcześniej zielonym koperkiem i przekłuć patyczkami od lodów albo małymi wykałaczkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów