Grzanki z wołowiną i serem żółtym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2241
Grzanki z wołowiną i serem żółtym
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g mielonej wołowiny
  • 15 g tartego sera żółtego
  • 6 łyżek oleju
  • 4 kromki chleba
  • 2 czerwone papryki chili
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • natka pietruszki
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie dodać mięso mielone i pokrojoną paprykę chilli (część z niej pozostawić do dekoracji). Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość wymieszać i smażyć na małym ogniu do czasu, aż mięso zmieni kolor na brązowy, wówczas ściągnąć z ognia. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać kromki chleba i przypiec z jednej strony. Następnie kromki przewrócić na drugą stronę, nałożyć na nie smażone mięso i posypać tartym serem żółtym. Na patelnię wylać pozostały olej i smażyć pod przykryciem do całkowitego rozpuszczenia sera. Gotowe przełożyć na talerz. Całość udekorować pokrojoną i mieloną papryką oraz natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów