Grzanki z wołowiną i serem żółtym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2449
Składniki:
- 40 g mielonej wołowiny
- 15 g tartego sera żółtego
- 6 łyżek oleju
- 4 kromki chleba
- 2 czerwone papryki chili
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- natka pietruszki
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie dodać mięso mielone i pokrojoną paprykę chilli (część z niej pozostawić do dekoracji). Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość wymieszać i smażyć na małym ogniu do czasu, aż mięso zmieni kolor na brązowy, wówczas ściągnąć z ognia. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać kromki chleba i przypiec z jednej strony. Następnie kromki przewrócić na drugą stronę, nałożyć na nie smażone mięso i posypać tartym serem żółtym. Na patelnię wylać pozostały olej i smażyć pod przykryciem do całkowitego rozpuszczenia sera. Gotowe przełożyć na talerz. Całość udekorować pokrojoną i mieloną papryką oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)