Grzanki z serem i sardelami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 999
Składniki:
- 50 g tartego sera Gouda
- 3 świeże sardele
- 1 bagietka
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- pęczek zielonego szczypiorku
- sól
- pieprz czarny mielony
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Sardele sprawić, oczyścić z wnętrzności i ości. Bagietki pokroić na kromki, posypać je tartym serem i smażyć na rumiany kolor na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Następnie oczyszczone wcześniej sardele oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb i włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć do miękkości, po czym wyciągnąć je z oleju i dodać całości. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)