Gruszki smażone z ciastem, lodem i winem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1436
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 200 ml czerwonego wina półsłodkiego Bonarda Frizzante
- 4 gruszki faworytki
- 4 gałki lodów waniliowych
- 2 białka jaj
- 1 łyżka cukru pudru
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować je białkiem jajka i oprószyć tylko z jednej strony cukrem pudrem. Gruszki umyć, osączyć z wody, obrać je ze skóry i zawinąć w ciasto francuskie od strony oprószonej cukrem pudrem. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, wyłożyć na talerz i przestudzić. Następnie dodać do tego po jednej gałce lodów waniliowych i wszystko polać czerwonym winem półsłodkim.
Komentarze (0)