Gruszki grillowane z kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1405
Gruszki grillowane z kapustą
fot. rusvaplauke / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg gruszek
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 1 szklanka mleka
  • 1 mała główka białej kapusty
  • 1 łyżeczka maku
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • 1 tacka aluminiowa do grilla

Opis przygotowania:

Kapustę poszatkować na tarce jarzynowej, sparzyć lekko osolonym wrzątkiem, odcedzić i przełożyć na talerz. Gruszki umyć, osączyć z wody, pokroić na ćwiartki i ułożyć na aluminiowej tacce grillowej. Rozpalić grill, nałożyć tackę z gruszkami, przypiec z jednej strony, a następnie ściągnąć z tacki i dodać do kapusty. Cukier rozpuścić w mleku, dodać orzechy i moczyć przez 5 minut, po czym osączyć je z mleka i posypać wierzch. Dodatkowo całość posypać makiem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy