Granita miętowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1615
Granita miętowa
fot. mararie / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml mineralnej wody gazowanej
  • 40 ml syropu miętowego
  • 30 g cukru
  • 4 listki świeżej mięty
  • 1 łyżka soku z limonki

Opis przygotowania:

Listki świeżej mięty umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Następnie przełożyć je do rondla i rozetrzeć z cukrem. Do roztartych składników wlać wodę mineralną, sok z limonki i syrop miętowy. Całość postawić na małym ogniu i ogrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści. W czasie ogrzewania mieszać drewnianą łyżką od czasu do czasu. Kiedy cukier się rozpuści, wszystko ściągnąć z ognia, przelać do szklanki, lekko przestudzić, po czym zamrozić w zamrażalniku. Przed podaniem odczekać chwilę, aż zacznie się roztapiać.

0 komenatrzy

Podobne przepisy