Granita miętowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2877
Składniki:
- 200 ml mineralnej wody gazowanej
- 40 ml syropu miętowego
- 30 g cukru
- 4 listki świeżej mięty
- 1 łyżka soku z limonki
Opis przygotowania:
Listki świeżej mięty umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Następnie przełożyć je do rondla i rozetrzeć z cukrem. Do roztartych składników wlać wodę mineralną, sok z limonki i syrop miętowy. Całość postawić na małym ogniu i ogrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści. W czasie ogrzewania mieszać drewnianą łyżką od czasu do czasu. Kiedy cukier się rozpuści, wszystko ściągnąć z ognia, przelać do szklanki, lekko przestudzić, po czym zamrozić w zamrażalniku. Przed podaniem odczekać chwilę, aż zacznie się roztapiać.
Komentarze (0)