Granita

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1092
Granita
fot. Adriao (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • Granita migdałowa:
  • 100 ml mleka migdałowego
  • 100 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • Granita mandarynkowa:
  • 100 ml soku z mandarynek
  • 100 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Granita truskawkowa:
  • 100 g truskawek
  • 100 g wody mineralnej niegazowanej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z limonki

Opis przygotowania:

Granita migdałowa: mleko migdałowe przelać do kubka, wlać do niego wodę mineralna niegazowaną, aromat rumowy, wsypać cukier puder i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu przelać do miski i włożyć do zamrażalnika.

Granita mandarynkowa: sok z mandarynek przelać do kubka, wlać do tego ekstrakt waniliowy, wodę mineralną niegazowaną, wsypać cukier puder i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu przelać do miski i wstawić do zamrażalnika.

Granita truskawkowa: truskawki umyć, obrać z szypułek, osączyć z wody, przełożyć do miksera i zalać wodą mineralna niegazowaną. Potem wlać do tego sok z limonki, wsypać cukier puder i całość dobrze zmiksować mikserem. Następnie przelać do miseczki i wstawić do zamrażalnika

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów