Lemoniada miętowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2149
Składniki:
- 2 cytryny
- 2 łyżki kruszonego lodu
- 2 szklanki mineralnej wody niegazowanej
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki cukru waniliowego
- garstka świeżej mięty
Opis przygotowania:
Mięte umyć i osączyć z wody. Cytryny sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cukier waniliowy przesypać na talerz i ugnieść w nim cytryny razem ze skórą. Z ugniecionych cytryn wycisnąć sok i przelać do do szklanki. Miętę dodać do cukru waniliowego, w którym ugniataliśmy wcześniej cytryny i również ją dobrze ugnieść widelcem, aby puściła aromat na cukier. Następnie cukier waniliowy z miętowym aromatem przesypać do soku cytrynowego w szklance. Wszystko zalać wodą mineralną, zasypać kruszonym lodem, dokładnie wymieszać mieszadełkiem i udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)