Lemoniada miętowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1119
Lemoniada miętowa
fot. joyosity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 2 łyżki kruszonego lodu
  • 2 szklanki mineralnej wody niegazowanej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki cukru waniliowego
  • garstka świeżej mięty

Opis przygotowania:

Mięte umyć i osączyć z wody. Cytryny sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cukier waniliowy przesypać na talerz i ugnieść w nim cytryny razem ze skórą. Z ugniecionych cytryn wycisnąć sok i przelać do do szklanki. Miętę dodać do cukru waniliowego, w którym ugniataliśmy wcześniej cytryny i również ją dobrze ugnieść widelcem, aby puściła aromat na cukier. Następnie cukier waniliowy z miętowym aromatem przesypać do soku cytrynowego w szklance. Wszystko zalać wodą mineralną, zasypać kruszonym lodem, dokładnie wymieszać mieszadełkiem i udekorować listkami świeżej mięty.

0 komenatrzy

Podobne przepisy