Granita brzoskwiniowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2427
Składniki:
- 400 ml wody
- 200 g brzoskwiń
- 100 g cukru
- 4 gałązki świeżej mięty do dekoracji
- 2 łyżki likieru brzoskwiniowego
- 2 łyżki soli z limonki
Opis przygotowania:
Brzoskwinie oraz mięte umyć i osączyć z wody. Brzoskwinie obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ posiekać drobno. Wodę przelać do rondla, zasypać cukrem, wlać do tego sok z limonki, likier brzoskwiniowy i razem szybko zagotować. Zagotowane przestudzić, po czym dodać posiekane brzoskwinie i wymieszać. Następnie przelać do kieliszków i dodać listki świeżej mięty. Na koniec zamrozić w zamrażalniku.
Komentarze (0)