Granita brzoskwiniowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1232
Granita brzoskwiniowa
fot. kochtopf / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 ml wody
  • 200 g brzoskwiń
  • 100 g cukru
  • 4 gałązki świeżej mięty do dekoracji
  • 2 łyżki likieru brzoskwiniowego
  • 2 łyżki soli z limonki

Opis przygotowania:

Brzoskwinie oraz mięte umyć i osączyć z wody. Brzoskwinie obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ posiekać drobno. Wodę przelać do rondla, zasypać cukrem, wlać do tego sok z limonki, likier brzoskwiniowy i razem szybko zagotować. Zagotowane przestudzić, po czym dodać posiekane brzoskwinie i wymieszać. Następnie przelać do kieliszków i dodać listki świeżej mięty. Na koniec zamrozić w zamrażalniku.

0 komenatrzy

Podobne przepisy