Gołąbki z ryżem, śliwkami i mięsem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3790
Gołąbki z ryżem, śliwkami i mięsem
fot. alisamii / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g mielonego mięsa wołowego
  • 15 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 główka białej kapusty na gołąbki
  • 1 pęczek natki selera
  • 1 łyżka ziaren pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • keczup łagodny
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować razem ze śliwką kalifornijską. Kiedy będzie miękki, odcedzić lub odparować. Kapustę sparzyć przez 5 minut we wrzątku, następnie wyciągnąć, osączyć z wody i obrać liście na gołąbki. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebule, a następnie zeszklić ją. Do cebuli dodać mielone mięso. Oprószyć majerankiem, solą i pieprzem mielonym. Wymieszać i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor na brązowy. Przesmażone mięso połączyć z wymieszanym ryżem ze śliwkami i rozprowadzić. Potem całość łyżką nałożyć na liście kapusty i zawinąć szczelnie w rulony. Zawinięte gołąbki przełożyć do odpowiedniego naczynia, podlać je 1 szklanką wody, w której sparzyliśmy kapustę, przykryć i dusić przez około 1,5 godziny. Gotowe wyciągnąć, osączyć z wody i przełożyć na udekorowany natką selera talerz. Wszystko polać łagodnym keczupem i posypać ziarnami pieprzu kajeńskiego.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów