Gołąbki z ryżem, śliwkami i mięsem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3790
Składniki:
- 40 g mielonego mięsa wołowego
- 15 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- 1 szklanka ryżu
- 1 główka białej kapusty na gołąbki
- 1 pęczek natki selera
- 1 łyżka ziaren pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- keczup łagodny
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować razem ze śliwką kalifornijską. Kiedy będzie miękki, odcedzić lub odparować. Kapustę sparzyć przez 5 minut we wrzątku, następnie wyciągnąć, osączyć z wody i obrać liście na gołąbki. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebule, a następnie zeszklić ją. Do cebuli dodać mielone mięso. Oprószyć majerankiem, solą i pieprzem mielonym. Wymieszać i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor na brązowy. Przesmażone mięso połączyć z wymieszanym ryżem ze śliwkami i rozprowadzić. Potem całość łyżką nałożyć na liście kapusty i zawinąć szczelnie w rulony. Zawinięte gołąbki przełożyć do odpowiedniego naczynia, podlać je 1 szklanką wody, w której sparzyliśmy kapustę, przykryć i dusić przez około 1,5 godziny. Gotowe wyciągnąć, osączyć z wody i przełożyć na udekorowany natką selera talerz. Wszystko polać łagodnym keczupem i posypać ziarnami pieprzu kajeńskiego.
Komentarze (0)