Gołąbki warzywne z ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1400
Składniki:
- 250 g ryżu basmati
- 4 liście kapusty włoskiej
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- 0,5 kg marchewki
- 0,5 kg cebuli
- sól
- pieprz czarny mielony
- garstka świeżej rukoli
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Marchew oraz imbir umyć. Liście kapusty sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego startą wcześniej marchew, pokrojony imbir oraz cebulę. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą, przyprawą garam masala, dobrze wymieszać i smażyć do ich miękkości na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na liście kapusty. Całość dokładnie zawinąć w liście kapusty i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Zawinięte gołąbki gotować na parze przez 15 minut (od zagotowania wody w naczyniu), po czym ściągnąć z sita i dodać do ryżu na talerzu. Wszystko udekorować świeżą rukolą.
Komentarze (0)