Gołąbki warzywne z ryżem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1400
Gołąbki warzywne z ryżem
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g ryżu basmati
  • 4 liście kapusty włoskiej
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,5 kg cebuli
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • garstka świeżej rukoli

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz. Marchew oraz imbir umyć. Liście kapusty sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego startą wcześniej marchew, pokrojony imbir oraz cebulę. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą, przyprawą garam masala, dobrze wymieszać i smażyć do ich miękkości na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na liście kapusty. Całość dokładnie zawinąć w liście kapusty i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Zawinięte gołąbki gotować na parze przez 15 minut (od zagotowania wody w naczyniu), po czym ściągnąć z sita i dodać do ryżu na talerzu. Wszystko udekorować świeżą rukolą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów