Gołąbki warzywne z ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2681
Składniki:
- 200 g mrożonego groszku
- 6 liści włoskiej kapusty
- 4 marchewki
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 1 mały seler
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 szklanka ryżu
- pęczek rukoli
- sól
Opis przygotowania:
Groszek zielony rozmrozić i przesypać do miski. Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew z selerem obrać ze skóry i razem zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski z rozmrożonym groszkiem. Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno i wraz ze szczypiorkiem dodać do składników w misce. Następnie wlać do tego sos sojowy, wymieszać i odstawić na 15 minut. W tym czasie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Ugotowany odparować i przełożyć na talerz. Wymieszane warzywa w misce przełożyć na liście kapusty włoskiej i dokładnie zawinąć ręcznie. Zawinięte składniki przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i gotować na parze do miękkości składników. Ugotowane ściągnąć z sita i dodać do ryżu. Całość udekorować rukolą.
Komentarze (0)