Gołąbki w sosie miętowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1044
Składniki:
- 12 dużych liści z winogrona
- 2 szklanki wrzącej wody
- sól
- Farsz:
- 400 g kaszy gryczanej
- 400 g kukurydzy w zalewie
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- natka zielonej pietruszki
- Sos:
- 60 ml octu winnego
- 1 szklanka wody
- 1 pęczek mięty
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
Opis przygotowania:
Liście winogrona pozbawić ogonków, sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru.
Przygotować farsz: kaszę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody, drobno posiekać i dodać do odparowanej kaszy. Kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do kaszy z natką. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do całości. Wszystko dobrze wymieszać, przełożyć na liście winogrona i zawinąć w rulony. Zawinięte przełożyć do rondla, zalać do połowy lekko osoloną wodą i od chwili zagotowania wody w rondlu, gotować jeszcze przez 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie gołąbki wyciągnąć z rondla i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: miętę umyć, osączyć z wody, drobno posiekać do miski i posypać ją szczyptą soli, pieprzem i cukrem. Następnie zagotować wodę w rondlu i zalać nią miętę w misce. Całość dobrze wymieszać, aby mięta się zaparzyła, po czym stopniowo wlać do tego ocet winny, cały czas dobrze mieszając. Wszystko doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, po czym zmiksować mikserem i polać tym potrawę.
Przygotować farsz: kaszę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody, drobno posiekać i dodać do odparowanej kaszy. Kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do kaszy z natką. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszkloną dodać do całości. Wszystko dobrze wymieszać, przełożyć na liście winogrona i zawinąć w rulony. Zawinięte przełożyć do rondla, zalać do połowy lekko osoloną wodą i od chwili zagotowania wody w rondlu, gotować jeszcze przez 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie gołąbki wyciągnąć z rondla i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: miętę umyć, osączyć z wody, drobno posiekać do miski i posypać ją szczyptą soli, pieprzem i cukrem. Następnie zagotować wodę w rondlu i zalać nią miętę w misce. Całość dobrze wymieszać, aby mięta się zaparzyła, po czym stopniowo wlać do tego ocet winny, cały czas dobrze mieszając. Wszystko doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, po czym zmiksować mikserem i polać tym potrawę.
Komentarze (0)