Gołąbki jaglane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 2411
Gołąbki  jaglane
fot. verchmarco / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg kaszy jaglanej
  • 1 kapusta
  • 4 cebule
  • 10 dag tłuszczu
  • olej
  • sól i pieprz

Opis przygotowania:

Kaszę wsypać do garnka i zalać wrzątkiem, zaczekać aż napęcznieje i nabierze wody. Następnie wysypać ją do miski. Pokroić drobno 2 cebule, zrumienić na tłuszczu, dodać do kaszy, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać. Kapustę po wykrojeniu głąba sparzyć wrzątkiem, po czym wyciągnąć z wodzy i rozłożyć z niej liście. W liście napchać łyżką farszu z kaszy, pozawijać i ułożyć w garnku. Gołąbki podlać niewielką ilością wody, dodać odrobinę smalcu i dusić , aż kapusta będzie miękka. Gotowe gołąbki podawać okraszone cebulą przysmażone na oleju.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów