Gołąbki jaglane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2587
Składniki:
- 1 kg kaszy jaglanej
- 1 kapusta
- 4 cebule
- 10 dag tłuszczu
- olej
- sól i pieprz
Opis przygotowania:
Kaszę wsypać do garnka i zalać wrzątkiem, zaczekać aż napęcznieje i nabierze wody. Następnie wysypać ją do miski. Pokroić drobno 2 cebule, zrumienić na tłuszczu, dodać do kaszy, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dobrze wymieszać. Kapustę po wykrojeniu głąba sparzyć wrzątkiem, po czym wyciągnąć z wodzy i rozłożyć z niej liście. W liście napchać łyżką farszu z kaszy, pozawijać i ułożyć w garnku. Gołąbki podlać niewielką ilością wody, dodać odrobinę smalcu i dusić , aż kapusta będzie miękka. Gotowe gołąbki podawać okraszone cebulą przysmażone na oleju.
Komentarze (0)