Gęsty sos kokosowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1213
Gęsty sos kokosowy
fot. Mailz2kumar / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 5 liście curry do dekoracji
  • 4 łyżki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki świeżego kokosu
  • 0,5 szklanki ciecierzycy z puszki
  • 0,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • Do smażenia:
  • 6 liści suszonych curry
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 suszona, czerwona papryczka chili
  • 0,5 łyżeczki nasion gorczycy
  • 0,5 łyżeczki nasion kminku
  • szczypta asafetydy

Opis przygotowania:

Rozgrzać olej na patelni, wrzucić do niego nasiona gorczycy, kminku i liście curry. Składniki te wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem wsypać do tego posiekaną drobno (ale bez nasion) zieloną oraz suszoną, czerwoną papryczkę chili i szczyptę asafetydy. Całość dobrze wymieszać i smażyć przez kolejne 40 sekund. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do miksera. Następnie dodać do tego świeżego kokosa, wiórki kokosowe, ciecierzycę z puszki, obrany ze skóry czosnek i starty, świeży imbir. Całość zalać wodą, zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do miski. Przed podaniem do spożycia udekorować listkami curry i polać oliwą z oliwek.

Gotowy sos kokosowy można podawać do dań z drobiu, mięsa, ryb i warzyw.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów