Gęsty sos kokosowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1213
Składniki:
- 5 liście curry do dekoracji
- 4 łyżki wody
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki wiórek kokosowych
- 0,5 szklanki świeżego kokosu
- 0,5 szklanki ciecierzycy z puszki
- 0,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
- Do smażenia:
- 6 liści suszonych curry
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 zielona papryczka chili
- 1 suszona, czerwona papryczka chili
- 0,5 łyżeczki nasion gorczycy
- 0,5 łyżeczki nasion kminku
- szczypta asafetydy
Opis przygotowania:
Rozgrzać olej na patelni, wrzucić do niego nasiona gorczycy, kminku i liście curry. Składniki te wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem wsypać do tego posiekaną drobno (ale bez nasion) zieloną oraz suszoną, czerwoną papryczkę chili i szczyptę asafetydy. Całość dobrze wymieszać i smażyć przez kolejne 40 sekund. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do miksera. Następnie dodać do tego świeżego kokosa, wiórki kokosowe, ciecierzycę z puszki, obrany ze skóry czosnek i starty, świeży imbir. Całość zalać wodą, zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do miski. Przed podaniem do spożycia udekorować listkami curry i polać oliwą z oliwek.
Gotowy sos kokosowy można podawać do dań z drobiu, mięsa, ryb i warzyw.
Gotowy sos kokosowy można podawać do dań z drobiu, mięsa, ryb i warzyw.
Komentarze (0)