Figi z boczkiem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1342
Składniki:
- 40 g wędzonego boczku w plastrach
- 4 dojrzale figi
- 4 cebule
- 4 łyżki oleju
- 4 suszone pomidory
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1 mały por
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz figi umyć i osączyć z wody. Suszone pomidory sparzyć wrzątkiem, osączyć z nadmiaru wody i pokroić w drobną kostkę. Figi obrać ze skóry, przekroić na połówki, zawinąć je w plastry wędzonego boczku i spiąć małymi wykałaczkami. Resztę wędzonego boczku pokroić w drobną kostkę. Cebule obrać ze skóry. Dwie z nich pokroić w cienkie plastry, a dwie pozostawić w całości i przełożyć je na rozgrzany olej na patelni. Do cebuli na patelni dodać zawinięte figi z boczkiem i całość smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki dobrze się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Pokrojony wcześniej boczek oraz sparzone suszone pomidory przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, zrumienić na średnim ogniu, dodać do odcedzonych ziemniaków, utłuc razem tłuczkiem i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki oraz pokrojonym porem.
Komentarze (0)