Figi z boczkiem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1152
Figi z boczkiem i warzywami
fot. Amy Ross / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 40 g wędzonego boczku w plastrach
  • 4 dojrzale figi
  • 4 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 4 suszone pomidory
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 mały por
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz figi umyć i osączyć z wody. Suszone pomidory sparzyć wrzątkiem, osączyć z nadmiaru wody i pokroić w drobną kostkę. Figi obrać ze skóry, przekroić na połówki, zawinąć je w plastry wędzonego boczku i spiąć małymi wykałaczkami. Resztę wędzonego boczku pokroić w drobną kostkę. Cebule obrać ze skóry. Dwie z nich pokroić w cienkie plastry, a dwie pozostawić w całości i przełożyć je na rozgrzany olej na patelni. Do cebuli na patelni dodać zawinięte figi z boczkiem i całość smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki dobrze się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Pokrojony wcześniej boczek oraz sparzone suszone pomidory przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, zrumienić na średnim ogniu, dodać do odcedzonych ziemniaków, utłuc razem tłuczkiem i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki oraz pokrojonym porem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów