Fasola azuki z mango
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1658
Składniki:
- 2 szklanki czerwonej fasoli azuki
- 2 mango
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Fasolę moczyć przez 4 godziny w 2 l wody. Następnie zagotować na dużym ogniu w wodzie, w której się moczyła. Kiedy się zagotuje, zmniejszyć ognień na średni i gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie fasolę odcedzić, zalać 4 szklankami wody, ponownie zagotować na dużym ogniu, zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 60 minut. Ugotowaną odcedzić (zostawić tylko niewielką ilość wody), dodać cukier i sól, postawić na małym ogniu i gotować, do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Mango umyć, obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić na duże kawałki, które następne obtoczyć fasolą. Całość wstawić na 15 minut do lodówki.
Komentarze (0)