Sałatka z komosą ryżową, mango i fasolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3421
Sałatka z komosą ryżową, mango i fasolą
fot. rusvaplauke / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g białej fasoli w zlewie
  • 150 g zielonego groszku w zalewie
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 mango
  • 1 skórka z cytryny
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę i groszek osączyć z zalewy i zmieszać ze sobą w misce. Paprykę, seler, mango i skórkę cytryny umyć i osączyć z wody. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do fasoli. Następnie paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę, seler pokroić na drobne kawałki, a skórkę z cytryny w cienkie paski. Składniki te przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i przypiekać przez 1 minutę, po czym przełożyć do składników w misce. Komosę ryżową dokładnie opłukać pod bieżąca wodą, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wymieszać ze wszystkimi składnikami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów