Dynia z ryżem i rodzynkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 199
Składniki:
- 500 ml mleka 2%
- 200 g kleistego ryżu
- 200 g miąższu z dyni makaronowej
- 100 g rodzynek
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżka cukru
- świeża mięta do dekoracji
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Miętę umyć i odsączyć z wody. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z nadmiaru wody. Miąższ z dyni pokroić w drobną kostkę. Ryż wrzucić do rondla, zalać go mlekiem, zasypać cukrem i gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego miąższ z dyni i gotować do chwili, aż mleko całkowicie wyparuje, a ryż będzie miękki. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć do kubka, posypać sparzonymi wcześniej rodzynkami i udekorować świeżą miętą.
Komentarze (0)