Dynia z ryżem i rodzynkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 107
Dynia z ryżem i rodzynkami
fot. IaroshenkoM (elements.envato.com)

Składniki:

  • 500 ml mleka 2%
  • 200 g kleistego ryżu
  • 200 g miąższu z dyni makaronowej
  • 100 g rodzynek
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka cukru
  • świeża mięta do dekoracji

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Miętę umyć i odsączyć z wody. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z nadmiaru wody. Miąższ z dyni pokroić w drobną kostkę. Ryż wrzucić do rondla, zalać go mlekiem, zasypać cukrem i gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego miąższ z dyni i gotować do chwili, aż mleko całkowicie wyparuje, a ryż będzie miękki. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć do kubka, posypać sparzonymi wcześniej rodzynkami i udekorować świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów