Dynia pieczona z boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1696
Składniki:
- 300 g dyni piżmowej
- 25 g wędzonego boczku
- 5 g tartego parmezanu
- 1 łyżka łuskanych nasion z dyni
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- pęczek szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Dynię pokroić w plastry o grubości 3 cm i oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz mielonym kminkiem. Następnie boczek pokroić w kostkę i lekko zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Dodać do tego oprószoną dynię i smażyć pod przykryciem do miękkości na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodać do tego szpinak i razem smażyć przez 1 minutę. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Nasiona z dyni przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 1 minutę. Gotowe ściągnąć z patelni i dodać do potrawy. Wszystko posypać tartym parmezanem.
Komentarze (0)