Dynia pieczona z boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1515
Dynia pieczona z boczkiem
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g dyni piżmowej
  • 25 g wędzonego boczku
  • 5 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka łuskanych nasion z dyni
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • pęczek szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Dynię pokroić w plastry o grubości 3 cm i oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz mielonym kminkiem. Następnie boczek pokroić w kostkę i lekko zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Dodać do tego oprószoną dynię i smażyć pod przykryciem do miękkości na średnim ogniu. Pod koniec smażenia dodać do tego szpinak i razem smażyć przez 1 minutę. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Nasiona z dyni przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 1 minutę. Gotowe ściągnąć z patelni i dodać do potrawy. Wszystko posypać tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów