Dynia Acorn faszerowana

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 917
Dynia Acorn faszerowana
fot. Ragesoss (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 400 g ryżu
  • 250 g wędzonego boczku
  • 250 g tartego sera Gouda
  • 2 cebula
  • 2 małe dynie Acorn
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • sól

Opis przygotowania:

Dynie umyć, osączyć z wody, przekroić je w górnej części i wydrążyć z nich miąższ z nasionami. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Cebule obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Boczek wędzony pokroić w kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na średnim ogniu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną wcześniej cebulę i smażyć razem do czasu, aż cebula się zeszkli. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego ryżu. Całość doprawić do smaku pieprzem ziołowym, posypać tartym serem Gouda i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wszystko przełożyć do wydrążonych dyń. Następnie całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Do spożycia podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów