Dynia Acorn faszerowana
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 917
Składniki:
- 400 g ryżu
- 250 g wędzonego boczku
- 250 g tartego sera Gouda
- 2 cebula
- 2 małe dynie Acorn
- 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
- sól
Opis przygotowania:
Dynie umyć, osączyć z wody, przekroić je w górnej części i wydrążyć z nich miąższ z nasionami. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Cebule obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Boczek wędzony pokroić w kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na średnim ogniu. Do zrumienionego boczku dodać pokrojoną wcześniej cebulę i smażyć razem do czasu, aż cebula się zeszkli. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego ryżu. Całość doprawić do smaku pieprzem ziołowym, posypać tartym serem Gouda i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wszystko przełożyć do wydrążonych dyń. Następnie całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Do spożycia podawać na ciepło.
Komentarze (0)