Duńska słodycz
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2284
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 40 dag truskawek
- 4 kiwi
- 2 jabłka
- 1 opakowanie śmietany kremówki
- konfitura śliwkowa
- Nadzienie:
- 200 g migdałów
- 4 łyżki orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, pociąć na kwadraty i naciąć rogi na kopertę. Przygotować nadzienie: Migdały sparzyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Sparzone rozdrobnić. Orzechy utłuc na miazgę. Migdały i orzechy wrzucić do miksera, zalać miodem, dodać szczyptę soli i razem zmiksować na jednolitą masę. Gotową masę nałożyć na środek przygotowanego ciasta i zawinąć rogi w kopertę, sklejając końce. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, włożyć do niego ciasto i piec na rumiany kolor. Upieczone przełożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia. Owoce umyć i osączyć z wody. Kiwi obrać ze skóry i pokroić w plastry. Truskawki pozbawić szypułek i także pokroić w plastry. Jabłka pokroić na kawałki. Końce ciasta wysmarować konfiturą śliwkową bez owoców. Na konfiturę nałożyć łyżką śmietanę, pokrojone owoce i owoce z konfitury. Podawać do spożycia na zimno.
Komentarze (0)