Duńska słodycz

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2284
Duńska słodycz
fot. Kirti Poddar / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 40 dag truskawek
  • 4 kiwi
  • 2 jabłka
  • 1 opakowanie śmietany kremówki
  • konfitura śliwkowa
  • Nadzienie:
  • 200 g migdałów
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, pociąć na kwadraty i naciąć rogi na kopertę. Przygotować nadzienie: Migdały sparzyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Sparzone rozdrobnić. Orzechy utłuc na miazgę. Migdały i orzechy wrzucić do miksera, zalać miodem, dodać szczyptę soli i razem zmiksować na jednolitą masę. Gotową masę nałożyć na środek przygotowanego ciasta i zawinąć rogi w kopertę, sklejając końce. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, włożyć do niego ciasto i piec na rumiany kolor. Upieczone przełożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia. Owoce umyć i osączyć z wody. Kiwi obrać ze skóry i pokroić w plastry. Truskawki pozbawić szypułek i także pokroić w plastry. Jabłka pokroić na kawałki. Końce ciasta wysmarować konfiturą śliwkową bez owoców. Na konfiturę nałożyć łyżką śmietanę, pokrojone owoce i owoce z konfitury. Podawać do spożycia na zimno.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów