Dovga (zupa)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2585
Dovga (zupa)
fot. Moonsun1981 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g ryżu
  • 2 l jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 1 l wody
  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 1 jajko
  • natka zielonej kolendry
  • pęczek zielonego kopru
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżej trybuli
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz zioła umyć i osączyć z wody. Wszystkie zioła posiekać drobno. Ciecierzycę zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, moczyć przez 1 godzinę, po czym ugotować ją do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Następnie pokrojone wcześniej zioła przesypać do rondla, zalać je 1 l jogurtu, wbić do tego jajko, wsypać mąkę oraz ryż i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Po rozmieszaniu wlać do tego kolejny 1 l jogurtu naturalnego i postawić na średnim ogniu. Całość zalać wodą, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości ryżu. Kiedy ryż zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i przelać do ciecierzycy na talerzu. Gotową zupę posypać suszonym tymiankiem i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów