Dovga (zupa)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2585
Składniki:
- 50 g mąki pszennej
- 50 g ryżu
- 2 l jogurtu naturalnego
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 1 l wody
- 1 szklanka ciecierzycy
- 1 jajko
- natka zielonej kolendry
- pęczek zielonego kopru
- garść świeżej mięty
- garść świeżej trybuli
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz zioła umyć i osączyć z wody. Wszystkie zioła posiekać drobno. Ciecierzycę zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, moczyć przez 1 godzinę, po czym ugotować ją do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Następnie pokrojone wcześniej zioła przesypać do rondla, zalać je 1 l jogurtu, wbić do tego jajko, wsypać mąkę oraz ryż i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Po rozmieszaniu wlać do tego kolejny 1 l jogurtu naturalnego i postawić na średnim ogniu. Całość zalać wodą, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości ryżu. Kiedy ryż zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i przelać do ciecierzycy na talerzu. Gotową zupę posypać suszonym tymiankiem i podawać na ciepło.
Komentarze (0)