Dorsz gotowany z ryżm i jabłkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1611
Składniki:
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 2 łyżki masła
- 2 słodkie jabłka
- 1,5 kg świeżego dorsza
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
Opis przygotowania:
Dorsza sprawić, oczyścić z wnętrzności, głowy i pokroić w dzwonki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Dzwonki dorsza przełożyć na sito naczynia gotowanego na parze zalanego do połowy wodą i gotować go do miękkości ryby. Kiedy ryba będzie miękka, ściągnąć ją z sita, doprawić do smaku szczyptą soli i dodać do ryżu na talerzu. Jabłka umyć, osaczyć z wody, obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić je w kostkę. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej jabłka. Jabłka doprawić do smaku szczyptą soli oraz cukrem, dobrze wymieszać i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do potrawy na talerzu.
Komentarze (0)