Deser z grysiku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2629

Składniki:

  • 8 dkg kaszy manny
  • 5 dkg cukru pudru
  • 3 dkg czekolady mlecznej
  • 1/2 l mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 425 ml moreli w puszce
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki wiórek czekoladowych
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Czekoladę połamać na drobne cząstki. Mleko zagotować z solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypać kaszę mannę i nie przerywając mieszania zagotować. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na sztywną pianę, a żółtko rozmieszać i dodać do ugotowanej kaszy manny. Do kaszy dodać też ubitą pianę. Przygotować pucharki deserowe i na dno wyłożyć połamaną czekoladą, zalać ją kaszą manną. Zalane pucharki schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki i udekorować morelami z puszki. Polać sokiem z cytryny i posypać wiórkami czekoladowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów