Deser z grysiku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2629
Składniki:
- 8 dkg kaszy manny
- 5 dkg cukru pudru
- 3 dkg czekolady mlecznej
- 1/2 l mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 425 ml moreli w puszce
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki wiórek czekoladowych
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Czekoladę połamać na drobne cząstki. Mleko zagotować z solą, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypać kaszę mannę i nie przerywając mieszania zagotować. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na sztywną pianę, a żółtko rozmieszać i dodać do ugotowanej kaszy manny. Do kaszy dodać też ubitą pianę. Przygotować pucharki deserowe i na dno wyłożyć połamaną czekoladą, zalać ją kaszą manną. Zalane pucharki schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki i udekorować morelami z puszki. Polać sokiem z cytryny i posypać wiórkami czekoladowymi.
Komentarze (0)