Deser serowy w kompocie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1399
Składniki:
- Deser:
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 100 g cukru
- 3 białka jaj
- 1 kg białego twarogu półtłustego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Kompot:
- 200 g truskawek
- 200 g malin 200 g jeżyn
- 3 szklanki wody
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Owoce umyć i osączyć z wody.
Przygotować deser: białka ubić ze szczyptą soli na puszystą piane. Ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Do sera w misce wsypać do tego cukier, wlać ekstrakt waniliowy, śmietanę i całość zmiksować mikserem na jednolita masę. Do zmiksowanych składników dodać stopniowo po 1 łyżce ubitej wcześniej piany z białek. Wszystko nadal miksować mikserem, aż do wyczerpania składników. Po czym zmiksowane wyłożyć na talerz.
Przygotować kompot: zagotować wodę z cukrem i cynamonem. Następnie na wrzątek wrzucić wszystkie owoce. Składniki wymieszać i gotować przez 3 minuty, po czym ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i przelać do składników na talerzu.
Przygotować deser: białka ubić ze szczyptą soli na puszystą piane. Ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Do sera w misce wsypać do tego cukier, wlać ekstrakt waniliowy, śmietanę i całość zmiksować mikserem na jednolita masę. Do zmiksowanych składników dodać stopniowo po 1 łyżce ubitej wcześniej piany z białek. Wszystko nadal miksować mikserem, aż do wyczerpania składników. Po czym zmiksowane wyłożyć na talerz.
Przygotować kompot: zagotować wodę z cukrem i cynamonem. Następnie na wrzątek wrzucić wszystkie owoce. Składniki wymieszać i gotować przez 3 minuty, po czym ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i przelać do składników na talerzu.
Komentarze (0)