Czarne kluski
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3051
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć i osaczyć z wody. 1 kg ziemniaków przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek i zmielić je maszynką do mięsa do miski. Następnie 0,5 kg ziemniaków obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach do kolejnej miski. Starte ziemniaki lekko osączyć na sicie i dodać je do przepuszczonych przez maszynkę ziemniaków w drugiej misce. Do składników wsypać mąkę ziemniaczaną, doprawić do smaku szczyptą soli i wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta uformować długi rulon, a z niego uformować okrągłe krążki z otworem w środku i zlepić ich końce ze sobą. Zlepione krążki odstawić na 40 minut na stolnicy, a po tym czasie wrzucić je do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody z 1 łyżką oleju. Gotować na średnim ogniu przez około 3 minuty, aż same wypłyną na wierzch. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakowa i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)