Cốm (młody, zielony ryż)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2477
Cốm (młody, zielony ryż)
fot. Bình Giang (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 700 ml wody
  • 200 g młodego, suszonego ryżu
  • 100 g kleistego ryżu
  • 3 łyżki cukru
  • 2 zielone liście (np. palmy)
  • 1 łyżka mąki z tapioki

Opis przygotowania:

Ryż klejący oraz młody, suszony ryż dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć z jej nadmiaru. Następnie zagotować wodę z cukrem i na wrzątek wrzucić mąkę z tapioki. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty, po tym czasie do gotowanych składników wsypać ryż kleisty i młody suszony. Całość dokładnie wymieszać i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć na zielone liście palmy na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów