Cốm (młody, zielony ryż)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2477
Składniki:
- 700 ml wody
- 200 g młodego, suszonego ryżu
- 100 g kleistego ryżu
- 3 łyżki cukru
- 2 zielone liście (np. palmy)
- 1 łyżka mąki z tapioki
Opis przygotowania:
Ryż klejący oraz młody, suszony ryż dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć z jej nadmiaru. Następnie zagotować wodę z cukrem i na wrzątek wrzucić mąkę z tapioki. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty, po tym czasie do gotowanych składników wsypać ryż kleisty i młody suszony. Całość dokładnie wymieszać i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć na zielone liście palmy na talerzu.
Komentarze (0)