Cơm rượu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1129
Cơm rượu
fot. Jess Lander /

Składniki:

  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 1 łyżeczka drożdży aktywnych Fermivin
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 l wina ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Następnie drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i wlać je do ugotowanego wcześniej ryżu. Całość wymieszać, po czym z wymieszanych składników uformować małe kulki ręcznie. Kulki położyć na sicie naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania wody w naczyniu gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie kulki ściągnąć z sita, lekko przestudzić i włożyć je do szklanek. Wszystko zalać dobrze schłodzonym winem ryżowym i po 5 minutach podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów