Ciasto z mięsem mielonym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1061
Ciasto z mięsem mielonym
fot. Stewart Black / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 300 g ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Mięso mielone wołowe i wieprzowe przełożyć razem do jednej miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać suszony majeranek i mielone nasiona kolendry. Składniki dobrze wymieszać i smażyć razem przez 1 minutą na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do mięsa w misce. Wbić do tego jajka. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wyłożyć w formie koła na blachę do pieczenia. Następnie ciasto francuskie pokroić w cienkie małe plastry i wyłożyć je na mięso na blasze. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów