Ciasto z mięsem mielonym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1183
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 300 g ciasta francuskiego
- 2 jajka
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Mięso mielone wołowe i wieprzowe przełożyć razem do jednej miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać suszony majeranek i mielone nasiona kolendry. Składniki dobrze wymieszać i smażyć razem przez 1 minutą na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do mięsa w misce. Wbić do tego jajka. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wyłożyć w formie koła na blachę do pieczenia. Następnie ciasto francuskie pokroić w cienkie małe plastry i wyłożyć je na mięso na blasze. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)