Toffik
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 2970
Składniki:
- 8 paczek herbatników
- 1 opak. krakersów (najlepiej Lajkonik)
- masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka
- 1 szklanka mąki krupczatki
- Karmel:
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- + 0,5 litra śmietany 30%
- 2 śmietan-fixy
- 1 łyżka cukru pudru
- kawa
Opis przygotowania:
Ciasto układamy warstwami:
1. Ciastka-herbatniki
2. Masa budyniowa
3. Herbatniki- 2 warstwa
4. Karmel
5. Krakersy
6. Bita śmietana
[b]Masa budyniowa:[/b]
podane składniki zagotować w duży garnku i nie mieszając zdjąć z ognia i dodać: mleko, żółtka i mąkę. Następnie stale mieszając doprowadzić do zagotowania powstałą masę. Wlać gorące na herbatniki.
[b]Karmel:[/b]
puszki mleka gotujemy przez 2,5 godziny- na bardzo małym ogniu.
[b]Bita smietana:[/b]
śmietanę ubijamy ze śmietan-fixami i łyżką cukru pudru.
Całość na wierzchu posypujemy zmieloną kawą (dość obficie)
1. Ciastka-herbatniki
2. Masa budyniowa
3. Herbatniki- 2 warstwa
4. Karmel
5. Krakersy
6. Bita śmietana
[b]Masa budyniowa:[/b]
podane składniki zagotować w duży garnku i nie mieszając zdjąć z ognia i dodać: mleko, żółtka i mąkę. Następnie stale mieszając doprowadzić do zagotowania powstałą masę. Wlać gorące na herbatniki.
[b]Karmel:[/b]
puszki mleka gotujemy przez 2,5 godziny- na bardzo małym ogniu.
[b]Bita smietana:[/b]
śmietanę ubijamy ze śmietan-fixami i łyżką cukru pudru.
Całość na wierzchu posypujemy zmieloną kawą (dość obficie)
Komentarze (0)