Toffik

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 2734
Toffik

Składniki:

  • 8 paczek herbatników
  • 1 opak. krakersów (najlepiej Lajkonik)
  • masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • Karmel:
  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • + 0,5 litra śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kawa

Opis przygotowania:

Ciasto układamy warstwami:
1. Ciastka-herbatniki
2. Masa budyniowa
3. Herbatniki- 2 warstwa
4. Karmel
5. Krakersy
6. Bita śmietana

[b]Masa budyniowa:[/b]
podane składniki zagotować w duży garnku i nie mieszając zdjąć z ognia i dodać: mleko, żółtka i mąkę. Następnie stale mieszając doprowadzić do zagotowania powstałą masę. Wlać gorące na herbatniki.

[b]Karmel:[/b]
puszki mleka gotujemy przez 2,5 godziny- na bardzo małym ogniu.

[b]Bita smietana:[/b]
śmietanę ubijamy ze śmietan-fixami i łyżką cukru pudru.

Całość na wierzchu posypujemy zmieloną kawą (dość obficie)

Autor: weronika59

Komentarze (0)