Ciasto brokułowo-serowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1505
Składniki:
- 1 łyżeczka soli morskiej
- sól
- Ciasto:
- 2 łyżeczki Drożdży Babuni
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 szklanki letniej wody
- Wypełnienie:
- 3 jajka
- 1 brokuł
- 1 szklanka tartego parmezanu
- 1 czerwona cebula
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Brokuła umyć, pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać na stolnice, wlać do niej roztarte wcześniej drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć je do miski, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie przełożyć je na blachę do pieczenia z uformowanym na środku wgłębieniem. W miejsce wgłębienia położyć ugotowanego wcześniej brokuła ugotowane oraz obraną ze skóry i pokrojoną w cienkie plastry czerwoną cebulę. Jajka wbić do kubka wsypać do nich tarty parmezan i razem roztrzepać widelcem. Roztrzepanymi składniami zalać całość.
Wszystko oprószyć solą morską i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec na złoty kolor, a po upieczeniu wyciągnąć i lekko przestudzić
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać na stolnice, wlać do niej roztarte wcześniej drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć je do miski, nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie przełożyć je na blachę do pieczenia z uformowanym na środku wgłębieniem. W miejsce wgłębienia położyć ugotowanego wcześniej brokuła ugotowane oraz obraną ze skóry i pokrojoną w cienkie plastry czerwoną cebulę. Jajka wbić do kubka wsypać do nich tarty parmezan i razem roztrzepać widelcem. Roztrzepanymi składniami zalać całość.
Wszystko oprószyć solą morską i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec na złoty kolor, a po upieczeniu wyciągnąć i lekko przestudzić
Komentarze (0)