Ciastka nietoperze
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1449
Składniki:
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 0, 5 szklanki wrzącej wody
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 białko jajka
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Rodzynki przesypać na sito, sparzyć je wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać aromat migdałowy i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć z nim nożem kształty nietoperzy. Wycięte ciasto wysmarować białkiem jajka, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Składniki piec na złoty kolor, po czym upieczone wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Potem posypać je wiórkami kokosowymi, posypać cukrem pudrem i udekorować rodzynkami.
Komentarze (0)