Ciastka nietoperze

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1449
Ciastka nietoperze
fot. creepyhalloweenimages / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 0, 5 szklanki wrzącej wody
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Rodzynki przesypać na sito, sparzyć je wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać aromat migdałowy i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć z nim nożem kształty nietoperzy. Wycięte ciasto wysmarować białkiem jajka, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Składniki piec na złoty kolor, po czym upieczone wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Potem posypać je wiórkami kokosowymi, posypać cukrem pudrem i udekorować rodzynkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów