Ciasteczka francuskie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 1621
Składniki:
- 50 dag gotowego ciasta francuskiego
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
- 1 łyżka mąki
- Na krem :
- 25 dag serka homogenizowanego
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- 20 dag winogrona
- cukier puder do posypania
Opis przygotowania:
1 . Ciasto francuskie wyjmij kilka godzi wcześniej ,aby rozmarzło w temperaturze pokojowej .
2 . Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3 mm i pokrój na kwadraty o boku 12 cm .
3 . Serek wymieszaj z miodem , 1 całym jajkiem oraz skórką startą z cytryny . Powstały krem podziel na 2 części . Jedną połowę kremu rozsmaruj cienko warstwą na cieście . Brzegi ciastek posmaruj roztrzepanym jajkiem .
4 . Na środek każdego ciastka nałóż porcję kremu i ułóż poprzekrawane na pół winogrona , trochę je dociskając .
5 . Ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C około 20 minut . Po wyjęciu z pieca odstaw na chwilę do przestygnięcia na blasze , na której się piekły, a potem studź jeszcze na metalowej kratce .
6 . Ciasteczka przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem .
2 . Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3 mm i pokrój na kwadraty o boku 12 cm .
3 . Serek wymieszaj z miodem , 1 całym jajkiem oraz skórką startą z cytryny . Powstały krem podziel na 2 części . Jedną połowę kremu rozsmaruj cienko warstwą na cieście . Brzegi ciastek posmaruj roztrzepanym jajkiem .
4 . Na środek każdego ciastka nałóż porcję kremu i ułóż poprzekrawane na pół winogrona , trochę je dociskając .
5 . Ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C około 20 minut . Po wyjęciu z pieca odstaw na chwilę do przestygnięcia na blasze , na której się piekły, a potem studź jeszcze na metalowej kratce .
6 . Ciasteczka przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem .
Komentarze (0)