Chlodnik z cukinii i awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1949
Chlodnik z cukinii i awokado
fot. Laurel F / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 młode zielone cukinie
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 zielony ogórek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • pęczek bazylii
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osaczyć z wody. Cukinie z ogórkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić drobno. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną cukinię, po czym składniki zalać bulionem warzywnym i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu przestudzić, wlać do tego sok z limonki, dodać pokrojonego wcześniej zielonego ogórka, awokado i wsypać posiekaną natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą, pieprzu, mielonym kminkiem, wlać do tego maślankę i wszystko zmiksować mikserem, po czym wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, przelać do miski i posypać świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów