Chlodnik z cukinii i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1949
Składniki:
- 2 młode zielone cukinie
- 2 dojrzale awokado
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka maślanki
- 1 zielony ogórek
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soku z limonki
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- pęczek bazylii
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osaczyć z wody. Cukinie z ogórkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić drobno. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną cukinię, po czym składniki zalać bulionem warzywnym i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu przestudzić, wlać do tego sok z limonki, dodać pokrojonego wcześniej zielonego ogórka, awokado i wsypać posiekaną natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku szczyptą, pieprzu, mielonym kminkiem, wlać do tego maślankę i wszystko zmiksować mikserem, po czym wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, przelać do miski i posypać świeżą bazylią.
Komentarze (0)