Gin gruszkowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1851
Składniki:
- 200 g białego ginu
- 150 g wemutu Martini
- 1 gruszka Bera
- 1 łyżka kruszonego lodu
- 1 białko jajka
- Syrop:
- 1,5 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
Opis przygotowania:
Gruszkę umyć, obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Przygotować syrop: do rondla wrzucić przygotowaną wcześniej gruszkę, zalać ją wodą i zasypać cukrem. Składniki w rondlu zagotować na dużym ogniu, po czym od chwili zagotowania całość gotować jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, przestudzić, a następnie gruszkę przełożyć do szklanki. Następnie do shakera wlać biały rum oraz wermut, wsypać do tego kruszony lód i mieszać przez 30 sekund. Po wymieszaniu zalać tym gruszkę w szklance, dodać do tego białko jajka i wszystko rozmieszać mieszadełkiem.
Komentarze (0)