Cendol (deser)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2684
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 30 g zielonego groszku w łupinie
- 30 g czerwonej fasoli
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- sól
Opis przygotowania:
Fasolę czerwoną zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Następnie ugotować do miękkości i odcedzić. Groszek zielony pozbawić końcówek, po czym zalać 0,5 l wody, zagotować, odcedzić i wymieszać z ugotowaną fasolą. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wymieszać z ugotowanymi wcześniej składnikami. Wymieszane składniki przełożyć do pucharków deserowych. Następnie mleko kokosowe postawić na małym ogniu, dodać do tego aromat waniliowy, wsypać cukier brązowy i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy ściągnąć z ognia i zalać składniki w pucharkach.
Komentarze (0)