Cendol
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2557
Składniki:
- 600 ml mleka kokosowego
- 300 g czerwonej fasoli w zalewie
- 100 g palmowego cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
- Ciasto:
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki aromatu pandan
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę ryżową przesypać do rondla, zalać ją 3 szklankami wody, wlać do tego aromat pandan i postawić na średnim ogniu. Cały czas mieszać drewnianą łyżka, aż składniki zgęstnieją, tworząc szklistą masę. Gotową masę ściągnąć z ognia, przełożyć szybko do szprycy i wycisnąć ją do 1,5 l zimnej wody. Kiedy masa ostygnie, odcedzić ją z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Następnie mleko kokosowe przelać do kolejnego rondla, wsypać do niego cukier, wlać aromat migdałowy i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia, przestudzić i zalać tym składniki w misce. Fasolę czerwoną odcedzić z zalewy i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Do fasoli wsypać cukier palmowy i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wtedy smażone ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (1)
dobre