Campanelle z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2048
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 30 g makaronu campanelle
- 15 g tartego parmezanu
- 4 pomidory cherry
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 żółta, mała cukinia
- 1 zielona, mała cukinia
- 0,5 szklanki białego, słodkiego wina
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię zieloną oraz żółtą pokroić w cienkie plastry. Kukurydzę osączyć z zalewy. Makaron przełożyć do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, wlać do tego 1 łyżkę oleju i ugotować do miękkości. Ugotowany makaron odcedzić i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać wino, dodać pokrojoną wcześniej cukinię żółtą i zieloną oraz osączoną z zalewy kukurydzę. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z duszonej zalewy i dodać do makaronu. Pomidory pokroić na kawałki i dodać do całości. Wszystko posypać tartym parmezanem.
Komentarze (0)