Campanelle z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2048
Campanelle z warzywami
fot. citymama / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 30 g makaronu campanelle
  • 15 g tartego parmezanu
  • 4 pomidory cherry
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółta, mała cukinia
  • 1 zielona, mała cukinia
  • 0,5 szklanki białego, słodkiego wina
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię zieloną oraz żółtą pokroić w cienkie plastry. Kukurydzę osączyć z zalewy. Makaron przełożyć do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, wlać do tego 1 łyżkę oleju i ugotować do miękkości. Ugotowany makaron odcedzić i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać wino, dodać pokrojoną wcześniej cukinię żółtą i zieloną oraz osączoną z zalewy kukurydzę. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z duszonej zalewy i dodać do makaronu. Pomidory pokroić na kawałki i dodać do całości. Wszystko posypać tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów