Burgery z bobem i cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1359
Składniki:
- 300 g świeżego bobu
- 4 łyżki olej
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- Burgery:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
Opis przygotowania:
Bób przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać go ze skóry, rozdrobnić widelcem i wyłożyć na talerz.
Przygotować burgery: mięso mielone przełożyć do miski. Wbić do niego jajko i dodać obrany ze skóry oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i mieloną kolendrą. Wszystko dobrze wymieszać i uformować z tego kotlety. Przełożyć je na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do bobu na talerzu.
Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, oprószyć szczyptą soli i zrumienić na pozostałym, rozgrzanym oleju na patelni. Gotową ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Przygotować burgery: mięso mielone przełożyć do miski. Wbić do niego jajko i dodać obrany ze skóry oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i mieloną kolendrą. Wszystko dobrze wymieszać i uformować z tego kotlety. Przełożyć je na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do bobu na talerzu.
Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, oprószyć szczyptą soli i zrumienić na pozostałym, rozgrzanym oleju na patelni. Gotową ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)