Burgery z bobem i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1359
Burgery z bobem i cebulą
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g świeżego bobu
  • 4 łyżki olej
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • Burgery:
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku

Opis przygotowania:

Bób przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać go ze skóry, rozdrobnić widelcem i wyłożyć na talerz.

Przygotować burgery: mięso mielone przełożyć do miski. Wbić do niego jajko i dodać obrany ze skóry oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i mieloną kolendrą. Wszystko dobrze wymieszać i uformować z tego kotlety. Przełożyć je na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do bobu na talerzu.

Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, oprószyć szczyptą soli i zrumienić na pozostałym, rozgrzanym oleju na patelni. Gotową ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów