Burgery w sosie pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2442
Burgery w sosie pomidorowym
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • pęczek świeżego szpinaku
  • pieprz
  • sól
  • Burgery:
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • Sos:
  • 6 pomidorków cherry
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz.

Przygotować burgery: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno, zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni i dodać do mielonego mięsa w misce. Wbić do tego jajko, wsypać mieloną kolendrę, paprykę chili i suszony tymianek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i smażyć je na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na rumiany kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do szpinaku na talerzu.

Przygotować sos: pomidorki cherry pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pomidorki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mieloną gorczycą i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem do smażonych składników dodać koncentrat pomidorowy, wlać sos tabasco, wymieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i nałożyć na usmażone wcześniej burgery.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów