Burgery w sosie pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2442
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- pęczek świeżego szpinaku
- pieprz
- sól
- Burgery:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- Sos:
- 6 pomidorków cherry
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu tabasco
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej gorczycy
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz.
Przygotować burgery: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno, zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni i dodać do mielonego mięsa w misce. Wbić do tego jajko, wsypać mieloną kolendrę, paprykę chili i suszony tymianek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i smażyć je na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na rumiany kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do szpinaku na talerzu.
Przygotować sos: pomidorki cherry pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pomidorki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mieloną gorczycą i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem do smażonych składników dodać koncentrat pomidorowy, wlać sos tabasco, wymieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i nałożyć na usmażone wcześniej burgery.
Przygotować burgery: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno, zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni i dodać do mielonego mięsa w misce. Wbić do tego jajko, wsypać mieloną kolendrę, paprykę chili i suszony tymianek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i smażyć je na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na rumiany kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do szpinaku na talerzu.
Przygotować sos: pomidorki cherry pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pomidorki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mieloną gorczycą i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem do smażonych składników dodać koncentrat pomidorowy, wlać sos tabasco, wymieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i nałożyć na usmażone wcześniej burgery.
Komentarze (0)